aKCess2016_Prix-aKCess_visuel1_ Outings musée hors cadreOutings. Museum buiten kader is voor het eerst in België te zien! Dit project van Julien de Casabianca geeft aan personages van schilderijen de kans een uitstapje te maken in het straatbeeld.

In het Museum van Elsene krijgt het project bovendien een participatieve dimensie: de Franse kunstenaar coördineert er workshops met lokale jongeren en senioren, die langs deze weg de werken uit het museum van hun gemeente kunnen (her)ontdekken. De deelnemers geven een draai aan de kunstwerken door van hun personages foto’s te maken, die ze nadien uitvergroten en afdrukken op affiches. Die vindt men dan in de straten van Elsene terug in de vorm van intrigerende muurfresco’s.

De bedoeling is die fragmenten van werken – zo’n twintig fresco’s in totaal – in dialoog te laten treden met de stedelijke omgeving waarin ze een plek krijgen. Doordat ze de aandacht van voorbij­gangers trekken, creëren ze een band tussen het museum, de werken en de bewoners of bezoekers van Elsene.

Het parcours met muurfresco’s is vanaf 5 maart te bekijken. Op één figuur na blijven de fresco’s maar tijdelijk in het straatbeeld.

Daarnaast stelt het Museum van Elsene, van 5 maart tot 10 april 2016, foto’s tentoon van muurfresco’s die Julien de Casabianca volgens dezelfde methode in de hele wereld heeft gerealiseerd.