“Les Audacieux”, van BPS22 Musée d’Art de la province du Hainaut

©BPS22

De Laureaat van de aKCess-prijs 2018 is het project “Les Audacieux” van BPS22 Musée d’art de la province du Hainaut.
Les Audacieux is door BPS22 bedacht en uitgewerkt. Het is een actie van kunstbemiddeling op lange termijn. Het tracht jongeren aan te sporen om ook buiten het schoolkader een museum te bezoeken en zo, op hun beurt, culturele ambassadeur te worden voor familie en vrienden.
Dit project van democratisering van de toegang tot het museum, bestaat uit drie stappen: het familiariseren met het museum; het zich geleidelijk eigen maken van de opdrachten; de overdracht, door de jongeren zelf, van de waarden en concepten die met de tentoonstellingen van BPS22 ontwikkeld worden.
De eerste etappe van het project bestaat uit de inspanning om vier schoolklassen van verschillend niveau regelmatig het museum en de ateliers te laten bezoeken, en hen in contact te brengen met de kunstenaars en het personeel van BPS22. De tweede etappe bestaat uit de verruiming van het publiek tot nieuwe groepen van schoolkinderen. Les Audacieux palmt voor een dag het BPS22 in en begeleidt de kinderen. In de derde en laatste etappe wordt het experiment opnieuw verruimd, ditmaal tot het grote publiek. Op de dag “Kinderen aan de macht in BPS22” vangen Les Audacieux niet alleen de families op, maar gidsen zij ook alle andere bezoekers aan het museum.
Het project 2017-2018 verliep in een partnerschap met de gedelegeerd bestuurder van de Kinderrechten, CAL philo van Waver en PAC Charleroi.